Foto van links: Coenraad de Vos van Steenwijk; Coach | Jasper Baltus; Co-founder Watermeln | Jeff Wezel; Co-founder Watermeln | Erik Schut; Investeerder Enfuro Ventures

Seed investering in Watermeln

Watermeln heeft € 1,5 miljoen opgehaald bij het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en private investeerders, voor de verdere ontwikkeling en exploitatie van waterstof generatoren.

Op onder andere festivals en bouwplaatsen worden dagelijks honderden dieselgeneratoren gebruikt voor het produceren van stroom. Dit leidt tot uitstoot van stikstof en CO2. Met de komst van mobiele batterijen worden al veel locaties vergroend. Batterijen hebben echter een beperkte energieopslag capaciteit waardoor er op locaties zonder zware netaansluiting,  voor het zware materieel nog steeds dieselgeneratoren nodig zijn. In de meeste gevallen loont het niet om een aansluiting aan te leggen, of is er vanwege congestie niet binnen afzienbare tijd een aansluiting beschikbaar. 

Watermeln levert tijdelijke groene elektriciteit voor op locaties zonder netaansluiting of met onvoldoende capaciteit. Zij doen dit met hun innovatieve mobiele waterstof generator; Watermeln 200. Het bedrijf ontzorgt de klant volledig in dit proces, waarbij de transport, aansluiting, onderhoud en monitoring wordt verzorgd. 

De innovatieve mobiele 200 kW waterstof-stroomgenerator wordt in samenwerking met Accenda B.V. ontwikkeld en combineert batterij- en brandstofceltechnologie. Groene waterstof (op hoge druk) wordt omgezet in elektriciteit die vervolgens direct wordt geleverd aan de afnemer. Door gebruik te maken van een batterij kunnen hogere pieken worden geleverd en is er een hogere mate van efficiëntie. 

Casper Heijsteeg, fondsmanager van het AKEF en partner bij e3 Partners: “ Watermeln biedt ons de uitgelezen kans bij te dragen aan de verduurzaming van bouwprojecten en evenementen in Amsterdam.” 

De eerste waterstof stroomgenerator systemen zullen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. De komende jaren verwacht Watermeln op te schalen naar grotere aantallen, met mogelijk ook nog hogere vermogens. 

 

Met de inbreng van investeringen en uitgebreide marktkennis vanuit AKEF en angels kunnen we grote stappen zetten in het verduurzamen van tijdelijke stroomlevering.”

Jeff Wezel & Jasper Baltus, founders van Watermeln

 

Over AKEF

Het Amsterdam Klimaat en Energiefonds is opgericht door de gemeente Amsterdam en wordt beheerd door e3 Partners. Het fonds investeert in projecten die een positieve impact hebben op energiebesparing, duurzame energieopwekking, energie-efficiëntie en circulariteit. Het fonds heeft sinds de oprichting 74 miljoen geïnvesteerd in 31 projecten.

Over Accenda

Accenda is een Delftse R&D bedrijf gespecialiseerd in batterij- en waterstoftechnologie. Ze zijn bijvoorbeeld de ontwikkelaars van de eerste zero emissie waterstof elektrisch aangedreven graafmachine voor aannemersbedrijf Mourik.